Wednesday, April 8, 2009

Sistem Tulisan Jawi dan Perkembangannya (Prof. Hashim Musa)

~Seni Kaligrafi~

Menyentuh hal-hal berkaitan dengan tulisan jawi, Prof. Hashim ada mengutarakan cadangan. Beliau mencadangkan agar bangunan-bangunan kerajaan dihiasi dengan seni kaligrafi tulisan jawi iaitu beberapa hasil tulisan jawi dahulu (surat-surat Melayu lama), dan diterjemahkan ke bahasa rumi. Sedikit sebanyak, masyarakat kita akan memperoleh ilmu dan tulisan jawi akan dapat dipertahankan. Benar juga. Tidak salah andai menghiaskan dinding-dinding dengan tulisan jawi yang sangat unik itu.

Perkembangan tulisan jawi juga semakin baik. Ramai pih
ak yang kembali menempatkan tulisan jawi di tempat yang sepatutnya. Seni khat umpamanya telah menarik perhatian bangsa-bangsa lain untuk mencuba menulisnya. Malah, ada dalam kalangan bangsa bukan Melayu ini melahirkan rasa teruja apabila terlibat dalam pertandingan seni khat. Cantik dan ada nilai. Seni itu sememangnya cantik. Apakah tulisan rumi itu berseni? Fikir-fikirkanlah.

Simbol Batu Bersurat - Tulisan Jawi -

Kalau menurut pandangan saya, tulisan rumi itu tiada seninya, yang berseni hanyalah jalinan huruf-huruf menjadi perkataan, ayat dan ayat menjadi wacana.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...