Thursday, September 12, 2013

Tajuknya Jumaat

Assalamualaikum dan selamat pagi..

Hari ni hari Jumaat. Mood bersemangat nak habiskan minggu nie, tapi Dr cakap ada benda nak kena siapkan jadi hujung minggu nie kena siapkan jugalah. Tak apalah, sekarang nie bukan ada apa-apa program pun. Dudu pun hari nie cuti, esok-esok kerja lagi. Rezeki melimpah ruah.

Hari ni tentang NUF, saya rasa muka macam gebu-gebu sikit. Hehe.. Licin je. Yang paling best masa pakai serum, rasa tegang macam pakai telur putih tu. Wowwwwwww!! Awesome.

Ok, semalam ada satu insiden sikit la. Agak geli hati sikit pun ada. Tapi dah nama pun Malaysia, banyak bahasa. Ada la satu kumpulan budak Cina perempuan nie, kat kedai alat tulis. Saya tengah belek-belek buku (saya peminat buku tulis kosong... hehe), lepas tu dengar macam speaking English.

"I already use this. But, don't know la, guling-guling sikit.."

Saya ushar je, apa benda yang guling-guling?? Pelik. Yang best tu, bahasa ibunda dah hilang, guna bahasa Inggeris, campur bahasa Melayu. Perkataan guling-guling tak ada ke dalam bahasa Inggeris? =)

Tak adalah nak menyindir, tapi terfikir. Jika mudah untuk menyampaikan dalam sesuatu bahasa yang kita fasih, kenapa menyukarkan diri. Terutama sekali di tempat-tempat awam. Orang dengar tu. Hehe. Sekarang ni pun banyak hasil ilmiah dalam bahasa Inggeris, yang lemah bahasa Inggeris memang akan tunggu sehingga buku tersebut diterjemah atau mungkin merangkak-rangkak untuk faham. Padahal orang Melayu kita yang buat.

Bukan anti bahasa asing tau! Saya pun dari kecil memang minat bahasa Inggeris ni cuma tak adalah pandai sangat. Dengar boleh, nak cakap kena cari perkataan dulu. Tapi kalau marah tiba2 jadi terer!! hahaha... Mamai pun speaking English ok.. Tak caya, tanya Kak Ton!

Kita nak majukan bangsa kita dengan ilmu tersebut atau kita nak majukan bangsa lain? Biarlah mereka menterjemah. =) Alhamdulillah, penterjemah bahasa Melayu pun dah ramai. Bersyukurlah..



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...