Friday, April 25, 2014

Mood Memasak

Mood memasak yang menjadi-jadi. Mood makan pun menjadi-jadi jugak!!

Nak tunjuk gambar hasil masakan tak boleh sebab handphone selalu kalau snap 2-3 keping terus bateri nak lup. Sedih! Hihi.. nak tukar pun rasa sayang je dengan handphone tu. Sentimental value orang kata. Bukan mental value ok.. =)

 Ini salah satu percubaan puding karamel yang agak menjadi. Dulu tengok je orang buat dan makan. Rasa malas nak belajar. Sekarang umur dah meningkat, macam-macam nak masak. Teringin nak makan dan puas apabila ada 'orang; makan dengan lahapnya. =)

Bila balik kampung mak masak resepi best2. Memang masa tu saya takkan on diet. Sedap!! 

 Tengoklah menu yang 'panjang' dan menyelerakan! Bermula dengan kerabu mangga, air asam picit (belah utara panggil camtu), ulam bendi, ikan goreng tu biasa la, siput sedut (walaupun tak pandai sedut, mak ada!), daging bakar, gulai ikan haruan dengan ubi keledek memang terbaik!!

 Zoom sikit! hihi.. 


Gulai yang pasti membuatkan aku tambah nasi berpinggan2!! Pinggang pun berlipat2!! =) Wut ever.. Janji puas.. 
Diet bagi kurus lepas tu balik kampung makan puas-puas. Balik KL diet balik. 












Terjumpa gambar lama - hehe penyeri je =) hahaha.. 

Wednesday, April 23, 2014

Rooney dan Uteh



Dah lama rasanya berjanji nak kenalkan penyeri hidup saya. Kisahnya bermula apabila hidup nie terasa amat sunyi. Hihi.. 

Masa tu memang teringin sangat nak bela kucing. Cari kucing tepi jalan semuanya 'tak masuk hati'. Lepas tu search dalam Mudah.my - terjumpalah seekor kucing kampung yang memang hendak dijual. Tak sampai rm100. Bincang punya bincang ada orang nak sponsor =)

Lepas call owner kucing tu, dia cakap bukanlah nak jual sangat pun, nak ambil duit makanan je. Oklah camtu kan? So, suruh dia simpan dulu. Weekend nie pergi ambil sebab masa tu tengah sibuk.

Si owner kucing suruh bank in duit dulu. Adoi.. Dahlah jauh di Shah Alam. Rumah pun tak tau di mana lagi. Kalau bank in dulu, kucing tak dapat camne?? So, saya cakap duit akan diberi masa ambil kucing tu nanti.

Bukan kucing Parsi pun yang nak demand macam tu! 

Tibalah masa yang dijanjikan, owner tu bagi tau kucing tu dah dijual. Ada kucing lain kalau nak. Huh! Memang takkk la.. Jauh2 pergi Shah Alam semata-mata nak ambil kucing yang bukan yang kita nak. Aku pun tau demand jugak!

Ok. Nak dijadikan cerita, maklumlah cerita Melayu hahaha.. masa pergi beli barang-barang runcit, ada seekor kucing warna putih. Kuruuuusss sangat!! Nak bangun berdiri pun dah tak larat dah. Dia mengiau lemah je.. 

Saya rapat dan belai-belai. Masa tu kucing tu kat bawah tayar basikal, tengah golek-golek. Mata biru!!! Adoiii.. hati dah terpaut. Muka memang bengis gila la kucing tu. Dalam 2 bulan kot umur dia masa tu.

Nak ambik malu! Hahaa.. takut pulak makcik kedai runcit tu kata kucing dia. Padahal memang nampak terbiar. Adeh! Naluri keibuan aku mendesak. Haha.. Saya balik bagitau dudu, cakap nak kucing tu!

Malamnya kami berdua ronda-ronda dan tengok kot-kot ada lagi kucing tu. Masa tu kedai runcit dah tutup. 

Belek punya belek, tak ada! Muka memang frust la.. Alih-alih nampak kucing jalan terkangkang dan nak jatuh sedang buat lawatan sosial kat kedai tu. Hah!! Todeaaa... 

Terus cekup bawak balik. Letak dalam kereta diam tak bergerak. Melawan pun tidak. Tak mampu buat apapun! Kesian dia.

Balik bagi makan dan esoknya baru mandikan. 



 Nielah kucing di kedai runcit tu. Belum mandi lagi waktu nie. Namanya Uteh. Hihi.. Muka bengis, badan kotor. Telinga lagilah! 

 Balik rumah je, ambik gambar dulu. =) Bukti dan perubahan yang ingin dilihat. 

Ok. Masa nie Uteh ada ketulan di celah kangkang dia. Asal bangun nak gerak laju-laju mesti jatuh. Ya Allah! Masa tu ingat dia dah nak mati. Terus rasa macam nak hantar balik, biar mati kat tempat lain. Tak sanggup nak tengok. :( Bertahan dan cuba bagi Uteh makan dan kuat. Hari ke hari, Uteh dah semakin sihat. Lepas mandi 2-3 kali, Uteh dah nampak bersih. Walaupun masih belum gemuk tapi celah kangkang Uteh dah sembuh. 

Alhamdulillah.. 

Ok. Jom tengok seekor lagi. Rezeki kucing bercouple. Hihi.. Uteh tu betina. Yang seekor lagi nie jantan. 

Kisahnya bermula... 

Tepuk2!! 

Hihi.. Kisahnya bermula waktu saya tengah lunch manja-manja. Haha.. Ada la seekor makhluk Allah swt nie show itself yang dia tu gemuk dan pendek. Memang kotor tapi still nampak comel. Dudu tak tahan tengok. Padahal dia bukan berani sangat dengan kucing. Terus dia suggest nak ambil kucing tu! Haha.. Alah, dahlah. Banyak-banyak macam pusat kebajikan pulak. Hihi.. 
Yelahhhhhhhhhhhhhhh... Baiklahhhhhhhhhhhhh....
Bawak balik si gemuk pendek tu dan masukkan ke dalam kotak. Kutu penuh kat badan! Silap hari bulan mati kena urung dengan kutu je.

 Haa.. Nielah si gemuk pendek tu! Namanya Rooney. Nie nama yang disimpan utk kucing kat Shah Alam tu. Jadilah milik si gemuk ni.
                    Mandi manda... SSssssejukkkkkk!!                 Lepas mandi dan makan-makan

Ok. Makan dan tidur pada peringkat awalnya adalah di toilet ok!! Nie tips untuk bagi kucing kenal toilet sebagai tempat buangan sisa terhadam! Haha.. Memang 3-4 hari dikurung secara tetap dengan servis makanan yang cukup di dalam bilik air. Nak nangis, nak meraung, lantaklah! Janji tahu kat mana toilet. 

Lepas dah konfiden kucing tu berak kat toilet, lepaslah. Yesss!!! Berjaya.. Memang Rooney & Uteh kucing yang bijak dan bagus. Macam tuan dia.. Haha.. Nanti cerita pasal Uteh & Rooney balik kampung. 

Ok. Letih dah.. 

Tengoklah Rooney dan Uteh sekarang. Itu pun belum sekarang lagi sebab sekarang lagi besar. 

(Rooney je sekarang tengah tak sihat. Keracunan makanan!) 

Tuesday, April 22, 2014

Puisi Kecil Untukmu

Puisi Kecil Untukmu

Andai kau dengar keluh kesah di jiwa
Pasti kau tahu rahsianya
Andai kau selam ke lubuk yang dalam
Pasti kau temui kenyataannya
Aku sekadar berlagu riang
Dalam senda gurau yang palsu
Meniti perjalanan yang lesu

Aku butakan mata yang celik

Aku pekakkan telinga yang dengar
Aku matikan deriaku segala
Demi menyusur impian dunia

Dan segala yang rahsia

Biarlah kekal menjadi sejarah
Kerana episod demi episod
Pasti rencam untuk ditempuhi
Kerana liku demi liku
Pasti tajam untuk dilalui

Citra Zura
1229am
23/4/14

Sunday, April 20, 2014

3 Cerita

Assalamualaikum...

Saya baru je balik dari meeting utk final exam. Terketar-ketar jugaklah sebab ada buat salah masa siapkan kertas soalan tu. Masa tu tengah kalut sangat. 3 subjek nak kena cover. 1 subjek ada 2 soalan. Termasuk soalan resit. Jadi 6 soalan yang berbeza. Nampak macam sikit tapi soalan tu kena siapkan sekali dengan jawapan dan skema pemarkahan.

Kena cari peribahasa baru tu! Hihi.. Macam manalah dia boleh terfikir nak bagi peribahasa tu. 


Dulu masa sekolah rasa seronoknya orang yang buat soalan ni. Mesti mudah buat sebab lepas buat orang jawab! Sekarang ni, dah tahu betapa 'seronoknya' keadaan tu.

- buat soalan
- buat jawapan
- tanda jawapan

Seorang daripada pelajar saya.

Bayangkan kalau yang buat tu BM kucar-kacir? Tak sampai 5 kertas, memang saya kena ambil angin. Hihi.. Tak tahan ooo..

Ok.

Cerita terbaru pasal kawan baik saya di kampung. Kawan dari sekolah rendah sampai sekarang. Memang rapat - Tikah, Nas, Zura. Sebenarnya, saya nie ada macam-macam jenis 'ahli pertubuhan kawan' yang saya join. Haha..

Nak senaraikan nama ahli pertubuhan kawan tu mengikut jenis. Macam-macam jenis :

1- Kawan rock kapak dan ganas
2- Kawan sekolah rendah
3- Kawan sekelas
4- Kawan universiti
5- Kawan kursus
6- Kawan serumah


Banyak lagi tapi tak ingat. Merata orang kawan tapi yang paling ngam sekali si Tikah dan Nas. Bila masuk universiti, jumpa si Sera dan geng bilik 243.

Tikah dan Nas tu memang perangai macam saya la - kasar dan sporty
Sera dan geng 243 (Lely, Ku Nas, K.Dila, bla-bla-bla) - geng nie geng feminin

Banyak benda tentang perempuan saya belajar daripada geng 243 nie. Maklumlah, duduk kampung tak pernah kenal pun erti nak berbedak, cantik bagai. Hihi.. Thanks u olls.

Jauh melalut nie.

Nak cerita, si Tikah tu dapat polis di Bukit Aman. So, ada geng lah! Hihi geng bujang.. umur dekat 30 masih bujang. Jodoh tak sampai lagi orang kata haha.. Entahlah, setelah apa yang dilalui, rasa nak relax dulu sampailah Allah swt kata seru dah sampai tu.. hihi..

Nak kalut p mana? Nas pun dah kahwin. Kesian Tikah, ayat sedih dia, "aku bukan ada sapa dah".. Hihi..

Tikah yang jadi hitam! Haha putih dia susah hitam tapi sekali kena training, legammm! =)

Thursday, April 17, 2014

Marking Paper

Marking paper lagi!!

Bilalah nak siap agaknya? Sem depan lagi banyak subjek. Subjek yang killer untuk aku pulak tu. Haha.. Bukan untuk student. Kalau bab sejarah dari zaman sekolah rendah sampai ke universiti mesti aku lari dan memonteng atau lebih afdal tidur dengan tandatangan.

Haha.. Gilo!! Bukan tak pandai tapi memang otak aku tak boleh terima benda-benda usang dan lama ni. Otak menggelegak dengan jiwa muda yang berapi. Mana sesuai kan? Hihi..

Sebenarnya, itu telah pun menjadi perkara dulu dan lepas. Sekarang selepas aku ditugaskan menghadam subjek Pengajian Malaysia, rasanya otak nie macam dah diselenggarakan dengan baik. Tanyalah aku pasal sejarah Malaysia! Tanya la.. Hihi.. Tanyalah aku pasal serangan Portugis, Jepun dan sebab-sebab tercetusnya peristiwa berdarah di Tanah Melayu.

Tanyalah juga pasal perlembagaan. Parlimen, kabinet hihi.. Walaupun tidak sehebat orang lain yang lebih berpengalaman tetapi terlalu banyak peningkatan dalam kepala nie. Nak merasa hebat jauh sekali. Saja nak cerita betapa setiap yang dilalui itu pasti ada hikmahnya.

Allah swt campakkan rezeki yang tidak aku duga. Diberikan tugas-tugas yang bukan bidang aku menyebabkan aku menjadi RAJIN menelaah secara tiba-tiba.


Ok. Itu sahaja. =)

Tuesday, April 15, 2014

Jana Pendapatan dengan Barangan Tempatan

Jom!!

Kita berkongsi rahsia. Rahsia apa?

Rahsia untuk menambah pendapatan dengan menghasilkan barangan sendiri. Janganlah mengharapkan barangan yang diimport sedangkan rakyat Malaysia juga terdidik dengan ilmu pengetahuan yang tinggi.

Boleh mengurangkan perbelanjaan keluar dan menambahkan duit poket. Ini sekadar draf. Takut lupa sebab idea tengah 'mariiiii'. Hihi..

Ok.. Sambung marking paper!

=)

Sunday, April 13, 2014

Seni

Dalam banyak-banyak seni yang ada di dunia ini, satu jenis seni yang memang JELAS lagi BERSULUH, yang memang tak reti ialah seni MELUKIS. Hihi..

Bapa saudara, abang sepupu dan keluarga sebelah ayah semuanya ada kepakaran melukis! Kalau saya? Pelajar siap tanya, yang tu apa cikgu? Hihi.. Ok, ini jalan raya!

(muka tak percaya itu jalan raya)

Ok sambung. Apa yang boleh? Pendek kata setakat nie yang lain-lain tu boleh. Bab menyanyi, berlakon, mengacara majlis, menulis, bla-bla-bla semuanya boleh. Menari? Sikit-sikitlah. Dulu pernah cuba menari Zapin, sekali kena kutuk KERAS, menangis tak nak Zapin dah. Hihi.. Pergi belajar menari pakai macam nak pergi taekwando! Memang la... Kenangan.. =)

---------------------------------------->

Apa aktiviti semalam ? Semalam buat laksam. Resepi yang bagus daripada Kak Fizah. Memang sedap dan telah terbukti sedap apabila dipuji sedap hihi..

--------------------------------------->

Sekarang ibarat sedang bercuti. Tapi cuti pun, ada kerja yang telah dibekalkan. Tesis lagi. Marking paper lagi. Nak prepare untuk next sem lagi. Slow2 la Zura.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...