Tuesday, July 15, 2014

Persiapan Raya 2014

Lagu raya di Times Square dah memang dipasang selepas beberapa hari berpuasa. Memang dah rasa nak raya hanya kerana lagu tu. Hampeh betul! Sayu hati nie ingat kampung dan suasana raya.

Persiapan raya? Hmm.. gaji hujung bulan baru dapat. Baju raya pun tak beli lagi. Bulan puasa ni pun terketar-ketar nak atur duit belanja makan. Hehe.. Nasib baiklah masih bernyawa.

Tips nak beli baju raya yang tahan lama! Belilah baju raya yang tak terlalu mengikut perkembangan fesyen. Kalau mampu untuk beli dan buang atau beli dan simpan, bolehlah. Kalau memang jenis yang sayangkan duit dan nak pakai lama baju tu, belilah yang tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Maksudnya baju kurung, baju kebaya atau apa-apa baju yang tidak akan mati arus fesyennya.

Silap-silap umur 40 nanti boleh upload gambar baju 10 tahun lepas. Hehe.. Aku ada ok. Cuma sekarang baju yang bermuatan berat dulu tu semuanya dah tak boleh pakai terpaksa bagi orang. Baju yang kurus sangat pun dah bagi orang. Sekarang nie tinggal yang sedang-sedang je =)

Dalam kepala nie asyik pikir persiapan nak kahwin je. Haha.. Mak pun dah excited tidur termimpi-mimpi kenduri. Hadeh! Pening kepala nie.. Asalnya nak buat kenduri siang. Tapi bila bincang-bincang balik, sebelah perempuan malam je lah. Siang masa pihak lelaki tu, terus je ke sana. Mustahil la kalau kat rumah tak ada jamuan. Ada cuma tak lah sebesar dulu-dulu. =)

Pengalaman lepas menjadi guru untuk tindakan kita pada masa sekarang. Oklah.. Kakak nak cau dulu. Nak study blended learning. Kejap lagi ada peer to peer discussion.

Oh! Sebelum terlupa nak ucapkan tahniah kpd CSI fb yang berjaya jejak perempuan Peugeot tu. Hehe.. Kesian. Trauma seumur hidup la tu. Ambil pengajaran. Alah, esok lusa sunyi la nie. Allah swt dah turunkan bala kerana kebiadaban dia sendiri. Wallahualam. Pandai cakap bala orang, bala sendiri tak sedar ke? Hehe..



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...