Thursday, August 28, 2014

Hasrat Ikuti Bengkel Penulisan Skrip

Sekian lama menyepi, akhirnya saya memulakan langkah pertama tahun ini. Apapun terbit hasrat untuk mengikuti bengkel penulisan skrip drama tv & radio yang masih belum dipelajari. Format dan teknik penulisannya amatlah didahagakan kerana genre lain kebanyakannya telah pun diketahui. Asyik terlepas pandang tarikh dan adakala mengalami kekangan masa menyukarkan saya untuk mencari bengkel yang bersesuaian.

Jika ada kursus atau bengkel penulisan skrip drama hujung tahun ini, sudilah kiranya memanjangkan khabarnya kepada saya. Betapa saya mengidamkannya sejak beberapa tahun dahulu lagi. Semoga dipermudahkan.

Ya, saya mencari bengkel penulisan skrip drama!

Wednesday, August 27, 2014

Madah Pujangga - Redha


Sekian meneliti luahan-luahan yang meratap nasib masih tidak ditemukan jodoh di FB, rasanya ini yang terbaik untuk dijadikan jawapan. Apa-apa yang dikatakan sungguh dan benar sekali bagi orang yang telah melaluinya. Siapa kita untuk menentukan biarpun kita telah merancang. Tidak semestinya rancangan kita itu telah baik dan cukup dengan kesempurnaan. Allah swt lebih tahu kerana Dia Maha Mengetahui. Apa yang kita rasakan terbaik untuk kita belum tentu baik di mata Allah swt. Ada perancangan yang Dia sedang aturkan. 


Keperitan
Kesusahan
Kesedihan
Kehilangan
Kesengsaraan
Kesakitan
Dan segala ujian yang kita terima itu datangnya daripada Allah swt
Yang pastinya 
Segala bentuk ujian itu diturunkan untuk kita menginsafi dan terus mendekatkan diri kepada-Nya
Dan jika kita sekadar melaluinya dengan tidak memikirkan-Nya
Maka sebenarnya kita sedang jauh daripada-Nya
Dan entah apa ujian lagi yang akan diturunkan-Nya 
hanya untuk menyedarkan kita yang lena.

Monday, August 25, 2014

Sexual Harassment

Pagi tadi masuk kerja memang rasa semangat. Duduk tengok fb bagai.. Hilang fokus dan ralit dengan dunia yang entah apa-apa tu. Pelik! FB jadi keutamaan yang perlu dibuka dan dibelek-belek setiap hari. Menjejaskan fokus. Banyak kerja sebenarnya tapi hari ni dah jadi hari yang lemau.

Masuk kerja 'sign in' dan 'sign out'.. Alah.. bosannya.

Sempat jugalah baca banyak benda hari ni. Termasuklah bersiap sedia dengan sebuah sajak yang bakal disumbangkan untuk Gaza.

Teringat pasal Sexual Harassment! Tengah-tengah malam sambil lepak-lepak dan dating-dating, tiba-tiba dengar bunyi mesej. Ah, selalunya daripada Celcom. So, bangun bukalah nak tengok bil bulan ni. Sekali nombor asing.

Baca punya baca, dia kenalkan diri semua. Oh, from India, pelajar kolej di tempat aku mengajar sekarang. Tapi aku tak pernah ajar dia. Tanya punya tanya, dia bagitau dia secret admirer aku. Hm.. Antara nak layan ke tidak, tapi tanya jugaklah apa benda yang dia nak ? Kotla ada hal penting sebab agak terkejut celah mana dia dapat nombor aku kan. Ok.. fine..

Yang bestnya bila tengok gambar dalam wsap macam pernah tengok. Oh, sekali lagi dia mengujakan aku. Dia kata jumpa aku masa aku jaga exam dengan pakaian baju kurung kuning. Eh, ada ke baju kurung kuning? Aku pun konpius seketika.

Lagi.. Dia cerita dai dok apartment dengan swimming pool, nice balcony la.. bagai-bagai-bagai.. So, aku pun macam pelik. Kau dah kenapa nak cerita semua benda tu? Ah, malas nak layan.

Dia nak call, even quick call to say gud nite.. Aku kata aku tak minat. Apa-apa tanya aku kat sini je sebab aku ada banyak kerja nak buat. Dia punya excited dan cara dia text aku akhirnya membongkarkan bahawa sebenarnya dia sedang 'menggoda' aku dan cuba men'stim'kan diri sendiri. Kau ingat aku budak-budak? Setiap ayat kau aku boleh baca la.

"Mam, boleh tanya apa u pakai malam ni?" Hah.. Lebih kurang macam tu la bunyinya dalam BM. Hehe.. malas aku nak taip in English.

Dan bermula dari situ aku block dan malas layan. Esoknya dia mesej aku nak minta maaf dan bla-bla-bla. Ah takutlah tu! Kang aku repot tak pasal..


Aku buat bodoh dan tunjuk kat kelik2 aku.. Semua WEIRD!!


K bye.. Xde mood dah!

Thursday, August 21, 2014

Siap Jugaaaaaa!! Letih oiii

YEAY!!!!!

Dah dua hari rasanya buat kerja sampai nak termuntah. Nak submit markah dengan assessment baru yang masih dalam peringkat percubaan sangat memeningkan kepala. Dah aku pulak yang kena masa dalam meeting sebab ikut assessment tu. Padahal dah yang sorang lagi cakap ikut yang tu. Sekali kena buat balik sampai terperinci dan akhirnya, aku terdampar di meja ibarat dugong penat berenang lalu berehat di batu. Ceh! Apa kaitannya.. Penat la.. Tau tak?

Makanlah aku maggi vegetarian yang entah bila Mr Jay letak kat meja aku dengan penuh lahapnya. Mujurlah sedap. Kalau tak sedap pun makan jugak sebab dah lapar sangat. Milo sedap aku menjadi geng ketika melepaskan lelah. Wah.. tiba-tiba teringat pulak nak key in subject untuk semester depan. Aduh! Key in dengan perasaan berbaki kecewa untuk semester lepas.

Kemudian aku ambil kalkulator dan mengira-ngira keuntungan dan kerugian selepas mendapat gaji yang mungkin 10 hari lagi. Ah bahagianya saat itu!!! Bilakah akan sampai wahai gaji. Kakak dah semput mengenangkan kau gaji. Hehe..

Tetiba teringat lagi menu petang semalam, nasi putih ikan bilis goreng dengan tom yam ayam kak baby yang sangat sedap. Semalam je la sedap! Hehe.. Hari lain biasa je. Lahapnya aku mengenangkan gigi ini akan mengunyah nasi yang sepinggan itu ibarat mahu tambah lagi sepinggan dua. Lapar dan letih gilaaaaaaaa-gilaaaaaaaaaaa..

Ok bye.. Kepada peminat-peminat di luar sana, harap bersabar sebab otak tengah wenggg.. hihi..

Sunday, August 17, 2014

Hujung Minggu Best!

Cuti 2 hari lepas sangat terisi. Pagi bangun pagi, layan nasik lemak dengan suami. Lepas tu buatlah sikit aktiviti mengemas. Alah, itu hari biasa pun buat kan? Hehe.. Tapi hujung minggu lebih rajin la kot. Kemas sangkar kucing dan bagi anak-anak main kat laman rumah.

Petang, dudu ajak jalan-jalan katanya. Eh, ajak pergi shopping! Yeay! Bajet time dapat gaji la. Hehe.. At last pergi Putrajaya, makan angin, tengok tapak projek dan makan eskerim.. Balik rumah, beli  pisang goreng, lepak-lepak pastu malam keluar makan dan tengok TV. Wah.. terperinci sangat hokay!

Ahad - teringin nak makan ayam kampung kat Bangi. Merantau la kami berdua ibarat Romeo dan Juliet gitu. Ayam kampung sampai 2 ketul bahagian paha. Memang lepas gian la. Nikmat makan ayam kampung tu hingga ke tulang terakhir. Kehkehkeh.. Memang kat mana-mana pun susah nak jumpa ayam kampung yang digoreng lembut macam tu. Terbaiklah! 

Petang, dudu ajak pergi ronda tengok rumah. Hmm.. Semua takde no fon. Pergi ambil pasir kucing. Dia kata tak payah beli dah pasir.. Ambil je dekat area rumah. Pasir sungai yang memang bersih dan suci. Memang rasa damai je area rumah kat situ, dikelilingi bukit-bukau, angin sepoi-sepoi bahasa.. hehe... Layan! 

Itu pun tengah planning hujung minggu nanti nak merasa kesejukan dan kedinginan Cameron! Wah.. Bestnya.. Sambil makan strawberi dicelup cokelat. Hmm.. Ke nak ke Melaka? Ala.. Melaka ke... Alah, mana-mana je la.. Janji ada aktiviti. Takde la terperap kat rumah. Untung dudu tak sibuk sangat sekarang. Kalau dah dua-dua sibuk, tak tahu la bila nak plan aktiviti kan.. 


Ok. Bye.. Menulis sambil tunggu meeting. 

Friday, August 15, 2014

Bobo Burmese

Mak dah pesan, jaga-jaga kot ada udang di sebalik mi. I'm okay. Mak jangan risau. Kalau lebih sangat tau la anak mak 'ajar' dia. Kalau dia berani mati kira ngam la dengan anak mak ni. 

Ok. Stop. 

Cerita tadi macam biasa balik kerja bagi anak-anak makan. Cari Cici takde! Hehe.. Jatuh longkang dah. Tak tau naik pun. Terus jerit Dudu sebab longkang tu dalam jugak. Hehe.. Belemoihhh bak hiang! Esoklah mandi. Tengah bersihkan tempat tidur anak-anak, datanglah anak-anak uncle sebelah bersembang. Mulalah dia cerita pasal penyakit kucing bagai.

Yang paling tak tahan, kucing aku si Bobo tu sebenarnya spesies Burmese. Wah! First time dengar. Selalu kucing Parsi tau la. Terus masuk search. Ha.. Memang pun! Bobo tu Burmese Cat. Sape la yang buang Bobo tu. Hehe.. Untunglah si Dudu sayang sangat dengan si Bobo tu. 


Bobo Burmese

Comel kan? Semangat je Dudu masuk tanya pasal Bobo. Bangga dia.. Hehe.. Esok macam nak balik Equine ambil barang yang masih tertinggal. Tengah tunggu duit nak pindah rumah. Dah boring makan luar. Rindu nak memasak. Dudu pun bukan suka sangat makan luar. 

Btw, planning nak layan strawberi sambil jalan-jalan. Nak pergi manja-manja dengan buah hati. Hehe.. Alhamdulillah.. Mohon dimurahkan rezeki kami suami isteri. Amin..




Thursday, August 14, 2014

Update Hari-hari Pun Jadi Masalah Ke???

Kau rasa menyampah ke aku update hari-hari? Dah aku rajin update, kau dah kenapa? Pelik! Tak nak baca tak payah baca. Tak rasa nak rugi sesen pun sebab aku guna internet free je hari-hari. Tak suruh kau bayar pun nukilan-nukilan aku ni. Kau dengan cara kau, aku dengan cara aku. 

Manja-manja kucing ada taringnya, ada kukunya. Jangan sampai mencakar, jangan sampai menggigit. Bisanya sampai ke mati.

Sepatutnya dah tidur ni tapi baru lepas mandi. Kepala dah berat semacam. Masa jaga exam tadi dah beberapa kali nak jatuh. Badan berpeluh-peluh. Mata berpinar-pinar. Konon boleh stay la. Tak sampai 5 minit dah gelabah sorang2 kat belakang. Angkat kaki mintak orang gantikan tempat aku. 

Kesnya tak bekpes!! So sad.. 

Hmm.. Oklah, nak tidur. Saja je nak update. Lagi orang berbunyi lagi aku buat. Hang nak main game dengan aku? Silakan. Kadang-kadang aku boleh jadi Zura yg dulu. Sinis! 

Pasai apa aku marah? Sebab aku jenis tak hadap nak amek port pasal orang lain. Tiba-tiba terasa pedas-pedas je.. Maksudnya ada juga orang dok amek port pasal aku. Amek port is okay la. Lumrah. Amek port vs canang tu yg hangin. Meh la try.. Kot aku bagi sedaih makan tar kot! 

Tuesday, August 12, 2014

Status Pengajian Ditangguhkan

Sekejap ye.. Baru sampai ofis. Tak sempat nak update apa-apa. Hehe.. Amboi , tak sabar betul korang! =) Tengah sarapan nasi + bihun goreng + milo suam.

Wah, dah macam update status fb. Tapi tak tau pulak nak update apa sebab kepala tengah fikir nak buat sajak untuk Gaza ni. Kalut dengan kenduri dah terlepas penulisan cerpen untuk AADK hari tu. Frust la jugak. Duduk kampung mana ada line internet sangat. Kalau buka hostspot pun tak kuat.

Ok. Cerita pasal status pengajian. Sebelum ni kan statusnya dropped! Dah pergi bayar untuk key in subjek, suruh buat surat bagai. Selepas beberapa kali surat tak lepas kononnya salah format dan sebagainya, akhirnya ditemukan dengan seorang pembantu tadbir yg agak baik hati nak tolong. Hantar surat suruh check format dan sebagainya, lastly dapat info status pengajian ditangguhkan. Ditangguhkan selepas bayar yuran pengajian rm1250!! Fuh! Memang rasa tak berbaloi. Tapi semangat nak habiskan pengajian tu melebihi segalanya, tak mengapalah. Penat lelah bekerja hangus pun tak mengapa. Asalkan sem depan dapat sambung pengajian seperti sediakala.

Apapun layanan yang diberikan sungguh baik. Komitmen untuk membantu juga sangat dihargai. Ini tidak, nak sound kita macam kita budak sekolah. Nak leter macam boleh selesai masalah. Orang tua memang begitu. Dah tahu ada masalah, selesaikanlah. Bukan berleter cari punca bagai. Pening..


Apapun, ALHAMDULILLAH.. Mampu bernafas di bumi hijau tersebut kembali! I'm coming..



Monday, August 11, 2014

Planting The Reading Seed

Kadang-kadang macam pelik sebab semua orang meletakkan tugas mendidik anak-anak ke bahu cikgu. Sebenarnya ibu bapa merupakan contoh terbaik kepada anak-anak kerana kehidupan mereka bermula dari rumah.

Saya minat untuk menulis dan membaca kerana ibu saya seorang pembaca yang baik! Dia tidak pernah menyuruh saya membaca tetapi dia menunjukkan contoh terbaik kepada saya. Sekalipun adik tidaklah mencapai tahap membanggakan dalam pelajaran, tapi jika dilihat, adik juga gemar membaca. Cuma adik mempunyai sedikit masalah ketika belajar apabila telinganya bermasalah dan menghadapi masalah gagap. Hal inilah menyebabkan adik jadi rendah diri dan mengasingkan diri daripada persekitaran sekolah. Mak kata ketika dilahirkan, kepalanya disedut dengan vakum. Entahlah.. Sekarang ni adik dah ada anak pun! =)

OK, berbalik kepada soal membaca tadi. Saya tertarik dengan satu artikel dalam The Sun, "Planting the reading seed". Sebenarnya banyak cara yang boleh digunakan untuk menyemai minat membaca dalam kalangan anak-anak. Wah, lagak macam ibu-ibu. Tapi sekian umur hampir 30 tahun ini, tiadalah perkara yang lebih serius difikirkan melainkan generasi yang akan datang.

Segalanya bermula daripada gajet yang membunuh interaksi sosial dan kepintaran kita. Pencipta teknologi, pencipta gajet dengan kononnya keperluan terkini sebenarnya tidaklah rugi. Mereka untung! Yang ruginya rakyat kita yang semakin jauh daripada mengejar ilmu dan terleka dengan 'keperluan' terkini yang tidak membantu.

Selain menunjukkan contoh, tidaklah salah jika membawa mereka merasai kesyahduan berada di perpustakaan awam. Betapa gilang-gemilang suasana di dalam perpustakaan dengan bau-bau kayu lama. Oh, memang boleh gila! Itulah perasaan saya setiap kali masuk ke perpustakaan. Ada kala lucu dengan seorang kawan yang boleh stres dengan keadaan perpustakaan tu. Kita bagai nak makan buku, dia pula nak keluar cepat. Hehe..

Ok. Itu saja kot. Malas nak taip panjang2.

Marah Sikit =)

Patutlah dulu pensyarah akan marah kalau pelajar buat endah tak endah! Memang rasa nak marah. Kita dah tolong macam-macam untuk luluskan mereka tapi kelas pun tak datang! Lepas tu sekarang ni menagih nak buat kuiz dan ujian yang tertinggal. Dah jadi berapa kali kerja? Ikutkan hati tak nak bagi dia ambil sebab minggu lepas datang masih rasa juga nak bagi peluang. Kemudian mintak untuk buat ujian hari Isnin. Semalam mesej nak buat hari Rabu. Hari mesej tanya nak baca bab apa? Ish, sakit pulak hati kiteee!!


Saturday, August 9, 2014

Aktiviti Hujung Minggu - Sabtu

Sepatutnya mata dah pejam waktu ni. Pukul 1 pagi dah kot. Selalunya kalau waktu kerja pukul 10 dah hanyut. Hehe.. Dahlah bangun pagi hujung minggu macam pagi kerja. Layankan mata ni sampai lewat malam lagi. Tunggu dudu balik. Balik tadi ada la sate berpuluh-puluh cucuk. Makan satu dua dah rasa kenyang. Bihun sup perut lagi. Memang tak tersumbat dah la. 

Sepanjang Sabtu duduk rumah. Keluar pun beli nasi lemak dan nasi kucing. Tadi lepak-lepak dengan kucing kat luar. Anak uncle, jiran kitorang datang bagitau dia dah mandikan Cici dan spray ubat. Hehe.. Untung Cici dapat orang yang mengasihi. Tapi uncle dan family dia memang sangat penyayang. Orang India. Bela anjing 5-6 ekor. Kucing tak terkira. Anjing sakit dia bawak balik, ubat lepas tu anjing tu tak nak pergi mana-mana dah. Cukup masa diorang akan lepaskan anjing kencing dan berak. Lepas tu bagi main pusing taman dan balik rumah.

Kucing diorang letak kat belakang. Kucing sakit semua diubatnya. Kucing aku sakit pun diorang ubatkan. Budak-budak tu dah kena kurap drp Cici. Terpaksa spray ubat kurap sebab dah teruk sangat dah. Kalau tak ok jugak, buat tradisional je la. Sapu minyak lauk. Kalau lagi tak ok bawak la pergi vet yang upah tengok aje pun dah rm20. Bulan ni kakak sengkek sikit. Lepas utk makan kita anak-beranak. Hihi.. 

Yg kelakarnya, si Rooney dan Uteh takkan boleh berak kat luar. Dia akan lari masuk cari toilet dan berak dalam toilet. Kesian. Ada jugaklah tercicir dalam sangkar tapi selalunya dalam toilet la. Bobo pulak tak nak keluar jauh-jauh. Penakut! Cici merata-rata pergi sampaikan anak uncle tu mintak nak bagi orang. Mentang-mentang Cici comel. 

OK. Mata dah out. Jom.. Zzzzzzzzzzzzz


Wednesday, August 6, 2014

English Newspaper & Cats

Who said that I'm not reading the English newspaper? Hehe.. Everyday I can get The Sun newspaper at the lobby. I'm not interested to read all the stories. I just keep it and bring it home for my cats. Now, 'they' are outside and I have already bought  a big cage for RM155. From Cheras, my husband and I went to Puchong to buy it. Oh, okay. I use the newspapers to line their cage. It's easy to dispose and change.

My routine every morning is to open the cage and give them their food (cat food). I let them out to play. In the evening, I  give them 'nasi kucing' which is a mix of rice with boiled fish.I don't give them fried fish as I don't want to encourage them to eat oily fish. 

At night, I speak and play with them. I like watching their funny actions. Even if I sit alone, I am entertained! Actually, they are just like my soul. Just like my children. They are very pampered and I'm not sure if I want to leave them with a new owner or throw them out of my life. 


Whatever shit they do, it doesn't matter to me. 



Tuesday, August 5, 2014

Cerita Majlis Kahwin 1

Apa yang boleh saya katakan kepada setiap perkara yang berlaku ialah segala ketentuan itu ada hikmah yang kita sendiri tidak tahu. Saya cuba untuk menjadi matang apabila mendepani masalah-masalah yang tidak pernah jemu untuk mendatangi kita. Saya bukan saya yang dahulu, yang gemar memuntahkan isi yang tidak baik kerana apa yang saya belajar sekarang adalah berdasarkan apa yang saya lalui dahulu.

Terima kasih Allah swt kerana mendengar setiap doa saya. Segala yang saya perlukan dalam hidup dan kelembutan yang ada sekarang datang daripada-Mu ya Allah.. Walaupun tidak seperti perempuan lain, saya yakin ketelusan hati ini tetap suci dan murni. Ecewah!

________________________________________ .

Semalam masuk kerja 1 kerja pun tak hadap. Sekadar tengok tarikh-tarikh meeting dan sebagainya. Hari ni baru nak mula menconteng kertas dan memberi markah. Hayo! Dulu kita diberi markah, sekarang memberi pula. Normal la tu.

Cerita pasal kahwin? Ala.. Ok. Cerita pasal baju akad nikah yang sepatutnya lain telah bertukar menjadi baju kurung yang dibeli pada hari akad nikah. Nasib baik akad nikah malam. Kalau tidak, tak tahu la nak sambar baju mana. Pelik dengan manusia berjanji. Dahlah janji, sampai hari kejadian diam macam tu sampailah kita tanya, mana baju? Boleh pulak dengan slumber dia jawab, tak ada!

Rasa nak hayun je tapi sekarang ni Zura cool. Nak marah pun tak selesaikan masalah. Cuma beringat dan kenal la perangai orang. Dah boleh cop tak boleh dipercayai. Tu yang aku pelik tu. Mana Zura yang dulu? Hehe.. Terlalu cool. Atau blur? Haha..

Maka dengan penuh sentimental dan redha, aku pakai je baju kurung putih kelabu dengan veil yang dipinjam. Sweet jugak. Maklumlah org dah sweet hehe.. Lawak je no.. Nak harung majlis kahwin tu ingat senang ke? Kalau boleh lagi simple lagi bagus. Sebab penat!


Monday, August 4, 2014

Puas Bercuti 12 Hari

Hari ni baru masuk kerja setelah bercuti 12 hari. Raya dan kenduri kahwin bergabung. Meletup! Memang la meletup tulang-temulang ni. Hehe..

Tadi dapat berita artikel hari raya dah keluar. Tak sabar nak tengok. Masuk kerja macam ada Mim dan Lam : Malas dan Lemau, hehe tapi dah sampai ofis jumpa member-member terus rasa seronok. Macam best je kerja. Hehe..

Pagi-pagi dah keluar melepak kedai mamak. Kelas tak ada! Yeay! Tapi markah students dah kena submit. Werk! =P

Gambar kahwin dan segala cerita pasal kahwin tu nanti la. Hehe.. Tunggu bagi lapang sikit. Apapun semuanya berjalan dengan lancar walaupun terdapat beberapa masalah kecil seperti baju dan bla bla bla..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...