Monday, August 11, 2014

Planting The Reading Seed

Kadang-kadang macam pelik sebab semua orang meletakkan tugas mendidik anak-anak ke bahu cikgu. Sebenarnya ibu bapa merupakan contoh terbaik kepada anak-anak kerana kehidupan mereka bermula dari rumah.

Saya minat untuk menulis dan membaca kerana ibu saya seorang pembaca yang baik! Dia tidak pernah menyuruh saya membaca tetapi dia menunjukkan contoh terbaik kepada saya. Sekalipun adik tidaklah mencapai tahap membanggakan dalam pelajaran, tapi jika dilihat, adik juga gemar membaca. Cuma adik mempunyai sedikit masalah ketika belajar apabila telinganya bermasalah dan menghadapi masalah gagap. Hal inilah menyebabkan adik jadi rendah diri dan mengasingkan diri daripada persekitaran sekolah. Mak kata ketika dilahirkan, kepalanya disedut dengan vakum. Entahlah.. Sekarang ni adik dah ada anak pun! =)

OK, berbalik kepada soal membaca tadi. Saya tertarik dengan satu artikel dalam The Sun, "Planting the reading seed". Sebenarnya banyak cara yang boleh digunakan untuk menyemai minat membaca dalam kalangan anak-anak. Wah, lagak macam ibu-ibu. Tapi sekian umur hampir 30 tahun ini, tiadalah perkara yang lebih serius difikirkan melainkan generasi yang akan datang.

Segalanya bermula daripada gajet yang membunuh interaksi sosial dan kepintaran kita. Pencipta teknologi, pencipta gajet dengan kononnya keperluan terkini sebenarnya tidaklah rugi. Mereka untung! Yang ruginya rakyat kita yang semakin jauh daripada mengejar ilmu dan terleka dengan 'keperluan' terkini yang tidak membantu.

Selain menunjukkan contoh, tidaklah salah jika membawa mereka merasai kesyahduan berada di perpustakaan awam. Betapa gilang-gemilang suasana di dalam perpustakaan dengan bau-bau kayu lama. Oh, memang boleh gila! Itulah perasaan saya setiap kali masuk ke perpustakaan. Ada kala lucu dengan seorang kawan yang boleh stres dengan keadaan perpustakaan tu. Kita bagai nak makan buku, dia pula nak keluar cepat. Hehe..

Ok. Itu saja kot. Malas nak taip panjang2.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...