Wednesday, September 24, 2014

Klinik Kesihatan Tak Efisien!

Semua orang dah tahu bahawa zaman sekarang zaman serba canggih dan berteknologi. Semua perkara dapat disiapkan dgn cepat.

Al-kisah pergi buat check up dekat Klinik Kesihatan kerajaan..

Pukul 730 pagi sehingga jam 12 tengahari!!
1- Aku tukar kad dari swasta ke klinik kerajaan
2- Buat test air kencing
3- Tunggu nama dipanggil - test darah
*** Ini paling aku tak suka. Sakit tau x? Ingatkan nak cucuk jari je.. Dia cucuk pelipat tangan nie. Dah sakit, kerut muka disuruh kita relax sebab takut urat kecut. Meh aku cubit, agak-agak boleh bertenang tak muka tu? Masa ingat pengorbanan mak :( Oh, sedihnya..
4- Tunggu nurse panggil pun dah dekat 1 jam lebih..

Ok masa jumpa nurse ni, macam-macam ditanya. Ok. Jawab la. Jawab la.. Bla bla bla..
Nurse sembang-sembang macam takde orang menunggu. Menyanyi (yelah, bosan sebab hari-hari buat kerja yang sama kot)
Itu bukan masalah lagi, masalahnya apabila setiap data yang ditulis akan disalin semula sebijik ke kad lain. Satu untuk simpanan aku, satu untuk simpanan mereka. SALIN BALIK!!

Bayangkanlah kalau satu hari 50 orang pesakit dia?? Atau paling sikit 20-30 orang.. Dengan tulisan tangan yang agak lambat tu, dengan nak bersembang lagi.. Nak ambik details lagi.. SALIN BALIK!!

Aku tanya, memang kena copy ke?

Dia jawab, "tempat ni masih old school.. terpaksalah.."

Aku tak kesian kat dia. Aku kesian kat orang-orang kat luar. Haha.. Termasuk aku! Aku jenis tak suka menunggu dan paling tak suka sesuatu kerja yang boleh dibuat secara efisien tetapi menjadi lembab kerana hal-hal remeh macam tu.

Mungkin terlalu makan modal untuk buat sistem key in data pesakit. Mungkinlah kan? Tapi boleh je kalau nak sediakan mesin fotostat pada setiap meja. Ishhh!! Aku tak fahamlah.. Apa masalah orang atas ni? Atau sebab anda kerajaan, nak save bajet sampai tak mampu buktikan bahawa kerajaan boleh buat kerja supaya lebih nampak teratur.

Tak hairanlah ramai pilih swasta!! Cepat je.. Ini dah ganggu masa kerja aku.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...