Monday, September 1, 2014

Kucingku Sayang


Masuk dalam paper Metro pasal kucing ni. Kesian.. Sape la manusia yang hilang akal dan hina dina sangat tu. Entah makanan apa yang meresap ke darah mereka sehingga mematikan perikemanusiaan. Bodohnya mereka walaupun diberi akal tetapi tidak dapat berfikir.

Semalam saya ada tanya suami saya, apa yang menyebabkan kita kasihan melihat anjing atau kucing? Kawasan rumah kami memang penuh anjing dan kucing. Dia pun pening. Haha.. Saya cakap tengok mata. Mata kucing dan anjing tu sayu. Tak sanggup rasanya nak pukul teruk-teruk walaupun salah. Sekadar jentik telinga manja-manja untuk beri peringatan pun dah cukup.

Binatang kesayangan Rasulullah saw diperlakukan dengan kejam begini. Maka tanggunglah manusia-manusia durjana itu di sana kerana mereka akan tuntut segala perbuatan aniaya itu dengan pembalasan yang setimpal.

Kucing tidak mampu menangis dengan suara yang kuat seperti manusia. Mereka tidak mampu menunjukkan sakit dengan reaksi wajah yang berkerut-kerut seperti kita. Mereka nampak tabah dan pasrah dengan apa yang telah mereka terima.

Entahlah.. Semoga Allah saw memberi petunjuk kepada manusia-manusia kejam seperti ini.

Allahhualam..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...