Friday, February 6, 2015

Part 2 : Saat-saat Bergelar Ibu

Hai.. Sambung balik Part 1 sementara tunggu mak sediakan makanan. Hehe.. Dah macam bos pulak dalam pantang ni.

.....

Sampai gas oksigen yang dah lalok tu. =)  Aku sempat lagi tanya nurse macam mana ye nak meneran sebab aku tak pandai. Dia kata jangan risau, akan diajar nanti. Setiap kali konstraksi aku sedut gas tu. Memang masa tu aku rasa macam ala-ala meneran tahi sembelit tu. Kepuasan jugak la time meneran last2 tu lepas tu konstraksi lagi. Sakit memang sakit tapi bila dah keluar rasa macam tak ingat sangat dah. 

Aku tak tahu berapa jam aku bertarung dengan konstraksi sehinggalah aku sedar-sedar nurse jerit, "ok, awak dah boleh bersalin ni.." 

Aku terpinga-pinga tapi dalam masa yang sama rasa seronok pun ada sebab aku dah nak bersalin. Berkerumun doktor dan nurse datang sambil menyuruh aku pushhhhhh... Push panjang.. OK awak pandaiii.. OK pusshhhhh.. Pushh panjang.. Yes..Yes.. Pushhhh.. Pandai..

Masa first aku nak push tu aku terjerit sebab rasa macam lalok dengan oksigen lagi. Masa tu suami aku cakap dia dah lari keluar. Haha.. Ok. Masa tu aku dah tak ingat apa-apa sebab fokus nak lahirkan anak je. 

"Penat!" 

Pushh.. Ramai-ramai jerit. Aku tarik nafas, tahan gigi dan terannnn panjang. Maklumlah kena puji pandai. Teringat pulak suami aku cakap, dia yakin aku boleh push sekali je sebab aku kuat bersukan! Haha.. Fuh! Memang tak lepas la kalau sekali.

Doktor cakap dah nampak rambut. Awak pushhhhhhhhhhh.. Semangat!! Pushhh panjanggggg..
Zrappp.. Kena gunting. Tapi tak rasa sangat sebab rasa sakit bersalin tu lagi lebih kot. 

Lepas tu rasa macam kepala baby dah keluar, bahu kot. Eh, entah.. Tapi lepas je part bahu tu, aku push last untuk keluarkan semuanya. Dan bila dah keluar sampai kaki memang bestttttt.. Panas je rasa dia keluar. 

Ok.. Part paling kelakar. Aku pernah search kalau nak teran tengok perut. Tapi masa tu aku dah tak mampu bukak mata sebab sedut oksigen tu. Aku disuruh jugak tengok perut tapi aku tak nampak perut. Nurse letak kain. Disebabkan dah suruh aku tengok perut, aku ambil kain dan lempar ke tepi sebab aku nak tengok perut! Haha.. Nurse marah aku. Nurse kata kain letak baby tu. Oh, mana la aku tau. Tadi suruh tengok perut. Kalau letak kain mana nampak perut. Nampak tak kebendulan aku di situ. Ces.. Malas nak menjawab sebab aku nak keluarkan anak je.. 

Part yang paling susah bila badan dah over weight nie, disuruh pegang buku lali tapi tangan tak berapa sampai. Kaki rasa berat. Nurse bersusah payah tolak kaki. At last, aku pegang sebelah je kaki dan sebelah lagi pegang besi katil. Alhamdulillah.. Aku mampu melahirkan seorang anak lelaki jugak.

Suami aku pun datang ambil anak dan azankan. Luka jahitan tu dijahit. Tak ada la sakit sangat pun sebab aku tengah tengok anak nangis-nangis tepi aku. Air mata tak henti-henti keluar. Tak habis-habis aku ucapkan terima kasih kat nurse dan doktor. Alhamdulillah, syukur Ya Allah swt. Pengalaman yang paling berharga aku pernah rasa seumur hidup ini.


Ok.. Sekarang dalam pantang. Bosan je duduk, tidur, makan. Hehe.. OK nanti update lagi.

1 comment:

kehidupan sihat said...

part tengok perut ke tak leh blah..haha

salam perkenalan dear
jemput ke blog nana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...