Friday, May 15, 2015

Annurafi' Ukasyah

Semua ingat nama anak saya ni perempuan. Bukanlah. Lelaki. Hehe.. Panjang ceritanya. 
Saya selalu kondem nama anak orang yang panjang-panjang. Kenapa harus panjang? Kesian anak nanti nak tulis nama susah! Memang itu yang saya set dalam kepala saya. Saya pun tak nak letak nama dia panjang2. 

Ceritanya begini. Asalnya nak letak Nuh, Lut, Hud.. di hadapan. Tapi disebabkan nama daddy dia Anuar, mummy terpaksa la cari huruf A. Cari punya cari, jumpalah Annur yang bermaksud cahaya. Bila tanya hubby, dia kata oklah sebab ada nama dia dan nama saya. Dia cakap nanti anak yang lain pun nak letak pangkal Annur. Ok. Setuju. Nama Ukasyah pula sebab saya rasa sedap dan lembut, sesuai dengan maksudnya sahabat Nabi. Saya dah panggil Kasya sejak dalam kandungan lagi. Maka kami bersepakat letak nama Annur Ukasyah. Alahai, ramai orang kata macam perempuan. 

Saya kata kita buang Annur. Kita letak nama lain. Daddy dia tak nak. Hehe.. Ok2.. Saya fikir lagi. Jadi saya cari nama bermula huruf R untuk disambungkan dan melengkapkan nama tersebut supaya menjadi lelaki. Jumpalah Asmaul Husna Al-Rafi'. Jadi saya gabungkan. Saya tak nak nampak 3 perkataan, saya hanya nak dua. Jadilah Annurafi' Ukasyah. Okay.. Nama untuk adik dah ada walaupun adik tak tahu bila lagi. Hahaha.. Tak de pun takpe sebab saya dah bersyukur dikurniakan seorang cahaya mata yang sangat tough! 

Susah meragam. Manja. Suka senyum. Debab! 

Mummy dan Daddy sayang awak, Kasya! 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...