Monday, June 15, 2015

Kelkatu Masuk Hidung, TQ Daddy!!

Lebih kurang 7 minit lagi nak balik. Hehe.. Malas nak fikir bab kerja. Nak balik dah jadi sempat jugalah nak update blog. 

Saja nak update moment untuk dikenang. Semalam kami anak beranak lepak depan TV. Kasya dah tidur. Pengasuh dia awal-awal lagi dah tidur. Tinggallah kami berdua dok berkongsi cerita itu dan ini. Tengah asyik dok bercerita, tengok-tengok ada kelkatu merayap kat muka Kasya yang lena je tidur. Aduh! Aku dah out.. Tergamam. Main tunjuk-tunjuk mulut je sebab dah tergamam sangat waktu tu. 

Husband alih tengok, terus dia halau. Tapi nak dijadikan cerita, macam masuk hidung Kasya. Panik jugaklah kami! Husband terus sedut hidung. Tak keluar. Kasya nangis. Bukan sebab kelkatu tapi sebab terkejut. Haha.. Sedut sekali lagi. Sayap je?? Hah.. sudah.. Tapi tengok Kasya macam tak ada apa-apa. Aku tepuk-tepuk belakang Kasya. Alih-alih di bawah bantal Kasya badan kelkatu bogel!! 

Cisss... 

Tapi sebenarnya bersyukur sangat-sangat. Nasib baik tak masuk. Risau la. Dah la hidung Kasya kecik. Oh, mungkin faktor 'gua' Kasya agak sempit, kelkatu tu tak dapat terjah masuk. Alhamdulillah.. 

Sumpah! Memang panik. Husband terketar-ketar jugaklah. Anak, kena nyamuk pun mamy rasa macam nak kejar dan bunuh semua nyamuk. Tapi setakat sekarang, baru dua kali kena gigit nyamuk. Mintak simpang la daripada dugaan yang teruk-teruk untuk dia. Sepanjang 4 bulan lebih nie, Kasya demam sekali je. Alhamdulillah..


Ok bai

Thursday, June 4, 2015

10 Perangai Kasya 4 Bulan

Sesekali nak update pasal anak kesayangan boleh kot. Hehe..Nak cerita perkembangan budak kecik ni.


  1. Setiap pagi, bangun awal sebab tidur awal. Bila bangun mesti senyum! =) Uh, mamy memang lambat siap sebab tergoda dengan senyuman awak. Kacau-kacau dia sikit lepas tu rushing pergi mandi sebab dah pukul 8!!
  2. Balik kerja mesti nak melekat je dengan mamy. Rindu la tu!! =) 
  3. Sekarang ni dah mula mengada-ngada. Nak tidur sekejap menyusu, sekejap tak nak. Main-main dia. Nak kena peluk-peluk dan kena layan dia sorang je.. 
  4. Kalau dia tengok TV memang kusyuk dan tergelak-gelak.
  5. Itu belum tengok Johnny kat Youtube. Memang ralit la. Dady dia masuk pun dia tak layan dah. Siap buka muka serius sebab nak tengok Youtube. Oh, anak2 zaman skrg!! Baru je 4 bulan. 
  6. Kalau nampak cahaya hp, berpaling cepat-cepat sebab berminat. Hehe.. 
  7. Kalau bukak pampers, dia suka sampai tergedik-gedik. 
  8. Tidur malam tak nak tidur bawah. Nak tidur dalam bilik. Dah kenal tu bilik dia. 
  9. Suka raba muka dady dia dan korek mata.
  10. Suka sangat kalau kena lambung. Tak gayat pun. Bukan lambung lepas terus ok. Lambung acah-acah je. Part ni sangat gedik!

Ok cau

Monday, June 1, 2015

Kak Ton Mai Dahhhh!!

Mak mertua pun kak ton, mak sendiri pun kak ton. Hehe... Kak Ton mai dahhhhhhhhhh!!
Sebelum mak sendiri mai, mak mertua mai dulu. Paham dok? Mak mertua tidur semalam dua di rumah, lepas tu gerak ke rumah kak ipar. Maklumlah, kena berbagi sama rata. Sepanjang kak ton A mai, anak menantu makan masakan dia je. Cewah.. Anak dia la mengada-ngada. Nak makan masakan mak. Hehe.. Anak mana yang tak rindu masakan mak kan? Aku sendiri pun macam tu.

Mak mertua balik Peghelih, mak sendiri mai ganti. Kak Ton mai dahhhhhhhhhhh!!
Aku pun memang tak masuk dapur setiap kali mak mai. Mak masak semua. Mak bawak buah mempelam berbesen-besen. Pelam harum manis, pelam sala.. Memang terbaik! Katanya nak masak pulut. Padahal kita nie dah makan harum manis dekat 8 kilo. Rezeki. 2 kilo beli, dapat sekilo free. Lepas tu dapat hadiah lg 5 kilo. Memang weken tu makan harum manis dan pulut je. Mak pulak bawak lagi. Buat somtam lagi. Somi tu sampai naik jemu. Resepi mempelam saja-saja. Lawokk pun ada.

Tadi baru hantar mak naik bas. Sayu je sebab balik nanti takda orang masak. Eh, ada. Tapi tak sama dengan mak sendiri. Mak bawak pengasuh Kasya. Lega tengok anak di rumah. Ringan kerja mamy, selamat anak mamy.=)

Mak mai lipat baju bertimbun-timbun, basuh baju bertimbun-timbun. Hehe.. Mesin rosak. Sekali basuh paham2 je lah! Sebab tu bertimbun-timbun. =)

Rindu mak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...