Thursday, July 30, 2015

Pagi-pagi Minum Milo.. Saya Sokong TSMY

Pagi-pagi bancuh milo, buka blog, buka berita.. mengingatkan aku dengan seseorang. Hehe.. Itu la rutin Cik Nad awal pagi. Rasa rindu nak dengar lawak beliau. Walaupun sekarang, sense of humor beliau telah berkurang. Maklumlah, dah dewasa. Uwerkk!

Tadi atas motor rasa macam banyak nak tulis. Sampai sini dah tak boleh ingat. Memori dah tua. Memori tu belum tua tapi cara guna membuatkan ia dah tua. Bangun buka handphone, tengok fb, tengok wechat, tengok whatsapp, selfie, wefie.. Sedar melalaikan tapi kenapa masih dengan semua tu? Istiqamah la Zura oii..

Oh.. TSMY Tan Sri Muhyiddin Yasin..

Semua rakyat sedang bercakap tentang beliau. Seriusnya, aku dah lama menjadikan beliau sebagai idola aku. Dia ialah tokoh pemimpin. Pengguguran beliau dari TPM langsung tidak menggugurkan sokongan aku terhadap beliau. Bagi aku, beliau seorang manusia yang berani. Tak takut manusia. Terciptanya manusia, rezeki, jodoh, ajal maut semua itu bukan dari manusia. Semua tu daripada Allah swt.

Hairan kalau masih takut nak menjaga periuk nasi sendiri dan menyokong kemungkaran. Aku tak adalah nak membenci sangat kepada 'orang' tu. Aku kesian. Kekhilafan di dunia yang dilakukan diharap tidak berlanjutan dan tidak makan diri sendiri. Semoga beliau sedar dan diberi petunjuk oleh Allah swt.

Rakyat Malaysia hatinya tak kejam. Mengaku, undur dan meminta maaf. Boleh kalau tak undur tetapi kepercayaan dah kurang. Lebih baik berundur secara bermaruah dan dikenang sehingga mati. Tak semua orang sempurna. Kami rakyat Malaysia faham. Tak perlu guna kekerasan atau ayat-ayat emosional wahai menteri-menteri Fasola. Tak ada kebaikannya. Rakyat gelak dan anda dipermainkan kerana sekalipun cgpa 4.0, tak melambangkan apa-apa.

Rakyat akan menganggap menteri-menteri yang ada sekarang sebagai menteri-menteri yang kurang bijak. Ya, anda bijak. Tapi emosional dan kurang empati. Kalau anda empati, aku rasa anda akan faham apa yang rakyat sedang rasa.

Aku malas nak cakap panjang-panjang. Kadang-kadang orang yang ditutup hatinya susah nak faham maksud orang. Aku cuma minta masa berdoa tu minta Tuhan tunjukkan jalan yang benar, bukakan hati yang tertutup, sucikan hati yang hitam. Lama-lama nanti Allah swt akan tolong asalkan ada keikhlasan.

Aku cuma nak bagitau, kejahatan tidak pernah akan kekal lama.

Thursday, July 23, 2015

Cerita Raya Kami Anak-Beranak

Nak story-mory sikit pasal Raya Puasa yang baru saja berlalu seminggu yang lalu. Eh ye ke? Malaslah nak kira.

Bertolak balik kampung hari Selasa. Seminggu di kampung. Mula-mula tidur rumah Somi semalam. Susah sikit nak menyusu kalau ramai-ramai. Maklumlah tak nak biasakan Kasya dengan susu formula sebab khasiat susu ibu melebihi segala-galanya.

Kasya pulak demam kus-kus. Siang ok malam demam. Selsema tu sampai hari ni tak lega-lega lagi. Memang hidung tu nampak kurang ensem la sikit. Demam dah ok. Kalau pergi klinik pun memang doktor tak bagi ubat sebab masih baby lagi. Jadi beli la cool fever. Tak guna pun sebab Kasya dah ok daripada demamnya.

Raya pertama tak duduk rumah sangat. Keluar beraya rumah kawan-kawan Somi. Lepas tu lepak rumah dia sampai malam. Malam balik Lubuk dan bersiap-sedia nak masak juadah esok hari. Hari Raya Kedua nak kata buat open house tu tak la tapi ada la makanan dan open the door la haha..

Memang ramai. Kawan-kawan Somi, family Somi. Kaum kerabat belah ayah saya. Kawan-kawan mak. Ayam mencecah 7 ekor. Itu belum masuk ayam kari ketupat lagi. Dah petang, licin nasi tomato. Memang letih tu tak terkata tapi orang mai ramai tu kan pembawa rezeki.

Rezeki Kasya la! Hehe.. Kasya dah jadi penyambut tetamu. Layan je walaupun mata stim.
Masa Raya Pertama kami ambil gambar di studio. Kasya dah letih sangat. Mengantuk tahap gaban hitam tu! Memang menangis la. First time dia mogok. Hehe.. Sebelum nie kalau bab selfie ke ambil gambar ke dia memang pro mewarisi bakat mamy dia. =)

Shot menarik yang paling last. Dia dah la mengantuk. Pakcik kamera tu suruh letak dia kat bawah. Letak je kat karpet dia tidur!! Haha.. Semua gelak je. Terus kejut. Dia nangis. Kejut lagi. Mamy kena la kreatif cari lagu kegemaran dia.

Terus nyanyi, Cak Cekak Udang Gamit, Mintak Kapak Bagi Kunyit nyit nyit nyit...


Kasya tengah-tengah nangis boleh pulak layan. Memang berirama la studio masa tu. Kecoh kejap sebab mamy kena nyanyi tanpa henti! Haha.. Gilooo.. Gambar studio belum siap. Nasib baik bijak ambil gambar pakai hp =)




Sunday, July 5, 2015

Mak Jemah tu sape?

Hai uols.. Rindu Mak Jemah ke? Maklumla Mak Jemah bizi sikit..

Minggu EXAM!! Memang camni la..

Alahai.. Mak Jemah sekarang nie sesaje jalan nk sapu blog yang dah naik sawang nie.. Lelabah buat port tapi takpe lelabah baik sebab tolong Nabi saw dulu.. =)

Mak Jemah saja nk  cerita baju raya Mak Jemah tak beli lagi. Anak Mak Jemah dah 5 helai!! Haha.. Siap dapat 'kereta baharu' lagi!! Hayoo... Betullah! Bila dah ada anak, apa-apa untuk diri sendiri dah tak fikir sangat dah.

Mak Jemah excited sesangat sebab Mak Jemah suka beli baju lelaki. Bila Mak Jemah gi shopping Mak Jemah tengok oh!!!! banyak gila baju pompuan. Nyampahnya.. Mungkin sebab Mak Jemah takde anak pompuan kot. Tapi kan.. Mak Jemah nie memang 'kurang' sikit dengan pompuan sebab dalam family Mak Jemah dah biasa hidup dengan lelaki. Kawan pun dengan lelaki. Pompuan pun dah macam laki. So Mak Jemah memang dah rasa best sangat kalau dapat anak lelaki. Eh! Kisah pulak engkau nokkk..

Apesal Mak Jemah dah macam Encik AA!! Haha Entah.. Penangan mulut laser tak kena tempat jadi viral sekali dengan hakuuu pulak jadi camtu. Heii.. Plishhhh lah!

Tema Mak Jemah depends kpd apa yang dijual nanti. Ingat di hati ada 3 color yg berkenan.. tapi tunggu je la.. Disebabkan Mak Jemah keje dekat shopping complex japgi memang Mak Jemah nak tawaf sekali roundddddd gitu.. Eh apa Mak Jemah nk cerita lagi hah??


Anak Mak Jemah!! Hehe.. Ala.. apa-apa tengok IG Mak Jemah je la..Mak Jemah nie bukan berkira sangat kalau orang nak check kain Mak Jemah.. Hehe.. Check takpe.. Selak makan habuan la.. Kecik tak kecik. Mak Jemah lompat terajang je.. Tu kot kalau hampa nak kenai Mak Jemah. Dua hari nie Mak Jemah garang sebab ada pihak jantan tu memang tahap kuong hajor!! Itu Mak Jemah kata kalau depan Mak Jemah mau kena lanyak.. HADAP sangat haku kalau dia tu jantan. Makan kayu la.. Aku bedal segala.. Hang nak main dengan Mak Jemah. Mak Jemah cakap elok2 hang naik kepala.. Hang tak tau Mak Jemah dengan hospital orang gila tu dah ngam kemain.. Hang try la..

Mak Jemah tak propa. Budak jantan tu dah kena reject tanya hakuuu soklan2 yang memang menyirap! Ha.. kenan la nak makan buah padu Mak Jemah.. Hang tak dok depan mata Mak Jemah xpa la,, Eh! Mak Jemah tu sape?


Hehe.. Ok malas ah Mak Jemasssssh nak over emonasional. Boring.. K bai,,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...