Thursday, July 23, 2015

Cerita Raya Kami Anak-Beranak

Nak story-mory sikit pasal Raya Puasa yang baru saja berlalu seminggu yang lalu. Eh ye ke? Malaslah nak kira.

Bertolak balik kampung hari Selasa. Seminggu di kampung. Mula-mula tidur rumah Somi semalam. Susah sikit nak menyusu kalau ramai-ramai. Maklumlah tak nak biasakan Kasya dengan susu formula sebab khasiat susu ibu melebihi segala-galanya.

Kasya pulak demam kus-kus. Siang ok malam demam. Selsema tu sampai hari ni tak lega-lega lagi. Memang hidung tu nampak kurang ensem la sikit. Demam dah ok. Kalau pergi klinik pun memang doktor tak bagi ubat sebab masih baby lagi. Jadi beli la cool fever. Tak guna pun sebab Kasya dah ok daripada demamnya.

Raya pertama tak duduk rumah sangat. Keluar beraya rumah kawan-kawan Somi. Lepas tu lepak rumah dia sampai malam. Malam balik Lubuk dan bersiap-sedia nak masak juadah esok hari. Hari Raya Kedua nak kata buat open house tu tak la tapi ada la makanan dan open the door la haha..

Memang ramai. Kawan-kawan Somi, family Somi. Kaum kerabat belah ayah saya. Kawan-kawan mak. Ayam mencecah 7 ekor. Itu belum masuk ayam kari ketupat lagi. Dah petang, licin nasi tomato. Memang letih tu tak terkata tapi orang mai ramai tu kan pembawa rezeki.

Rezeki Kasya la! Hehe.. Kasya dah jadi penyambut tetamu. Layan je walaupun mata stim.
Masa Raya Pertama kami ambil gambar di studio. Kasya dah letih sangat. Mengantuk tahap gaban hitam tu! Memang menangis la. First time dia mogok. Hehe.. Sebelum nie kalau bab selfie ke ambil gambar ke dia memang pro mewarisi bakat mamy dia. =)

Shot menarik yang paling last. Dia dah la mengantuk. Pakcik kamera tu suruh letak dia kat bawah. Letak je kat karpet dia tidur!! Haha.. Semua gelak je. Terus kejut. Dia nangis. Kejut lagi. Mamy kena la kreatif cari lagu kegemaran dia.

Terus nyanyi, Cak Cekak Udang Gamit, Mintak Kapak Bagi Kunyit nyit nyit nyit...


Kasya tengah-tengah nangis boleh pulak layan. Memang berirama la studio masa tu. Kecoh kejap sebab mamy kena nyanyi tanpa henti! Haha.. Gilooo.. Gambar studio belum siap. Nasib baik bijak ambil gambar pakai hp =)




2 comments:

naduta said...

haha,
lagu tu aku rasa mak aku pun nyanyikan time kite orang kecik2 dulu =)

Citra Zura said...

Aku terpaksa google untuk mencari lirik yang tepat dan jitu. Hehe..
Boleh buat kajian la nad

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...